avgust 2021.

Biciklom kroz prostore sećanja

Jedan stari crveni bicikl holandske marke Gazelle povezao je nekoliko životnih priča vrednih pamćenja i podsećanja. Prvobitno je bio u vlasništvu Vladimira Novakovića (1959-2016), srpskog diplomate rođenogu Hagu, prevodioca nizozemske književnosti i amatera-fotografa, koji je tokom teških godina bojkota i nemaštine njime obišao čitavu Srbiju. Novi vlasnik je flamanski pesnik Sven Koremans (Sven Coormans, 1970), autor nekoliko zbirki poezije, član flamanskog ogranka PEN-a, koji poput savremenog hodočasnika prevaljuje put od Bora u Srbiji do Abde u Mađarskoj. On ide stopama stradalnika Mikloša Radnotija (Miklós Radnóti, 1909-1944), mađarskog Jevrejina i jedne od mnogobrojnih žrtava holokausta. Prilikom povlačenja mađarskih jedinica novembra 1944. ovaj avangardni pesnik, zatočenik fašističkog logora u Boru, primoran je na marš koji se za veliku većinu iscrpljenih logoraša pretvorio u marš smrti.
Radnoti je posle prepešačenih 750 kilometara ubijen nadomak mađarskog sela Abda jer je bio suviše slab da drži korak. Prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Radnotijevom džepu nađena je beležnica s pesmama napisanim tih poslednjih meseci njegovog života. Sven Koremans preveo je te pesme, a u stihove pretače i svoje utiske sa hodočašća. To je njegov doprinos kulturi sećanja.

USKORO

Uskoro izlazi naše komparativno viđenje protekle godine opšteg pandemijskog ludila kroz analizu štampe i lične anegdote. Bogato ilustrovano

Predgovor

Sadržaj

15. 3. 2021.

Promocija u Kolarčevoj zadužbini

U ponedeljak 15. marta 2021. u 19.00 časova u Kolarčevoj zadužbini biće predstavljen prevod knjige holandskog istoričara Gvida Van Hengela „Vidovnjaci“ (De zieners). Promocija se može pratiti i onlajn posredstvom sledećih linkova:

https://youtu.be/8xnGo6hzass

https://www.facebook.com/events/465250194659903/

https://www.facebook.com/IPClio/live/