april 2022.

Dodela ordena

Ukazom Nj.K.V. Vilema Aleksandra od Holandije prof. dr Jelica Novaković-Lopušina proizvedena je u
oficira Oransko-Nasavskog doma. Orden joj je 27.04.2022. povodom Kraljevog dana uručio ambasador
Kraljevine Holandije, Nj.E. Jost Reintjes.

avgust 2021.

Biciklom kroz prostore sećanja

Jedan stari crveni bicikl holandske marke Gazelle povezao je nekoliko životnih priča vrednih pamćenja i podsećanja. Prvobitno je bio u vlasništvu Vladimira Novakovića (1959-2016), srpskog diplomate rođenogu Hagu, prevodioca nizozemske književnosti i amatera-fotografa, koji je tokom teških godina bojkota i nemaštine njime obišao čitavu Srbiju. Novi vlasnik je flamanski pesnik Sven Koremans (Sven Coormans, 1970), autor nekoliko zbirki poezije, član flamanskog ogranka PEN-a, koji poput savremenog hodočasnika prevaljuje put od Bora u Srbiji do Abde u Mađarskoj. On ide stopama stradalnika Mikloša Radnotija (Miklós Radnóti, 1909-1944), mađarskog Jevrejina i jedne od mnogobrojnih žrtava holokausta. Prilikom povlačenja mađarskih jedinica novembra 1944. ovaj avangardni pesnik, zatočenik fašističkog logora u Boru, primoran je na marš koji se za veliku većinu iscrpljenih logoraša pretvorio u marš smrti.
Radnoti je posle prepešačenih 750 kilometara ubijen nadomak mađarskog sela Abda jer je bio suviše slab da drži korak. Prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Radnotijevom džepu nađena je beležnica s pesmama napisanim tih poslednjih meseci njegovog života. Sven Koremans preveo je te pesme, a u stihove pretače i svoje utiske sa hodočašća. To je njegov doprinos kulturi sećanja.

USKORO

Uskoro izlazi naše komparativno viđenje protekle godine opšteg pandemijskog ludila kroz analizu štampe i lične anegdote. Bogato ilustrovano

Predgovor

Sadržaj

15. 3. 2021.

Promocija u Kolarčevoj zadužbini

U ponedeljak 15. marta 2021. u 19.00 časova u Kolarčevoj zadužbini biće predstavljen prevod knjige holandskog istoričara Gvida Van Hengela „Vidovnjaci“ (De zieners). Promocija se može pratiti i onlajn posredstvom sledećih linkova:

https://youtu.be/8xnGo6hzass

https://www.facebook.com/events/465250194659903/

https://www.facebook.com/IPClio/live/